İlaç Ara

NEURONTIN 800 mg 50 çentikli film tablet

Etkin Madde
Firma Bilgileri
Pfizer İlaçları Ltd.Şti.
Satış Fiyatı
84.7 TL [ 28 Haziran 2021 ]
Ambalaj Miktarı
50
Reçete Durumu
Kırmızı Reçeteli bir ilaçdır.
Giriş
Bölümü
Ne İçin
Kullanılır
Nasıl
Kullanılır
Yan
Etkileri
Eşdeğerleri
Nelerdir

NEURONTIN 800 mg çentikli film tablet Ağızdan alınır.

Etken Madde

Her film tablet 800 mg gabapentin içerir.

Yardımcı maddeler

Poloksamer 407, Kopolividon, Mısır nişastası, Magnezyum stearat, Opadry White YS-1-1811 l(hidroksipropil selüloz ve talk)

Bu ilacı kullanmaya başlamadan önce bu KULLANMA TALİMATINI dikkatlice okuyunuz, çünkü sizin için önemli bilgiler içermektedir.

Bu kullanma talimatını saklayınız. Daha sonra tekrar okumaya ihtiyaç duyabilirsiniz.

• Eğer ilave sorularınız olursa, lütfen doktorunuza veya eczacınıza danışınız.

• Bu ilaç kişisel olarak sizin için reçete edilmiştir, başkalarına vermeyiniz.

• Bu ilacın kullanımı sırasında, doktora veya hastaneye gittiğinizde doktorunuza bu ilacı kullandığınızı söyleyiniz.

• Bu talimatta yazılanlara aynen uyunuz. İlaç hakkında size önerilen dozun dışında yüksek veya düşük doz kullanmayınız.

Bu Kullanma Talimatında:

1. NEURONTIN nedir ve ne için kullanılır?

2. NEURONTIN’i kullanmadan önce dikkat edilmesi gerekenler

3. NEURONTIN nasıl kullanılır?

4. Olası yan etkiler nelerdir?

5. NEURONTIN’in saklanması

Başlıkları yer almaktadır.

2.NEURONTIN kullanmadan önce dikkat edilmesi gerekenler

NEURONTIN’i aşağıdaki durumlarda KULLANMAYINIZ

NEURONTIN’in yiyecek ve içecek ile kullanılması

NEURONTIN yemekle birlikte veya yemekten bağımsız bir şekilde alınabilir.

NEURONTIN kullanırken alkol alınmaması önerilmektedir. Alkol NEURONTIN kullanımı sırasında yan etki oluşma riskini artırabilir.

Hamilelik

İlacı kullanmadan önce doktorunuza veya eczacınıza danışınız.

NEURONTIN, doktorunuz tarafından aksi söylenmedikçe hamilelik döneminde kullanılmamalıdır. Hamile kalma ihtimalinize karşı etkili bir doğum kontrol yöntemi kullanmanız gereklidir. Gabapentinin hamile kadınlarda kullanımını değerlendiren herhangi bir özel çalışma yoktur. Ancak sara (epilepsi) tedavisinde kullanılan eski grup ilaçların (özellikle birden çok sara ilacının eş zamanlı kullanılması durumunda) gelişen bebeğe zarar verme riskini arttırdığı bildirilmiştir. Bu nedenle eğer mümkünse, hamileliğiniz boyunca sara tedaviniz için yalnızca bir ilaç kullanınız ve doktorunuzun yönlendirmelerine uyunuz.

NEURONTIN kullanırken hamile olduğunuzu fark ederseniz veya hamile kalmayı planlıyorsanız hemen doktorunuz ile temasa geçiniz. Bebeğiniz ve sizin için ciddi sonuçlar doğurabilecek ani nöbet görülmesine neden olabileceği için ilacınızı kullanmayı birden bire bırakmayınız.

Tedaviniz sırasında hamile olduğunuzu fark ederseniz hemen doktorunuza veya eczacınıza danışınız.

Emzirme

İlacı kullanmadan önce doktorunuza veya eczacınıza danışınız.

NEURONTIN’in etkin maddesi gabapentin anne sütüne geçmektedir. Bebeğe etkisi bilinmediğinden doktorunuz tarafından aksi belirtilmedikçe emzirirken NEURONTIN kullanımı önerilmez.

Fertilite (doğurganlık)

Hayvan çalışmalarında doğurganlık üzerinde herhangi bir etki gözlenmemiştir.

3

NEURONTIN baş dönmesi, sersemlik ve yorgunluğa neden olabilir. Bu belirtiler oluşursa, araç ve makine kullanmanızı etkileyip etkilemediğinden emin olmadıkça, bu aktiviteleri yapmayınız.

Diğer ilaçlar ile birlikte kullanımı

Bazı ilaçlar NEURONTIN’in etkisini değiştirebilir veya NEURONTIN diğer ilaçlarla aynı zamanda alındığında tek başına diğer ilaçların etkililiğini azaltabilir. Bunlar aşağıdaki ilaçlan kapsar:

  • Morfin gibi opioidler adı verilen ilaçlar NEURONTIN’ in etkisini arttırabildiğinden, bu ilaçları kullanıyorsanız, doktor veya eczacınıza başvurunuz. Aynca bu ilaçlann NEURONTIN ile birlikte kullanılması uyku ve/veya solunumun baskılanması gibi belirtilere neden olabilir.
  • Eğer NEURONTIN ile alüminyum veya magnezyum içeren antasitler (mide asidini azaltıcı ilaçlar) eş zamanlı olarak kullanılırsa, NEURONTIN’ in mideden emilimi azalabilir. Bu nedenle, NEURONTIN’ in bir antasit ilaç alımından en erken 2 saat sonra kullanılması önerilmektedir.
  • NEURONTIN bazı laboratuar testlerini etkileyebilir, idrar testi gerektiğinde NEURONTIN kullandığınızı doktor veya hastanedeki görevlilere söyleyiniz.
  • Mevcut tedavinize ilave olarak, doktorunuz aksini söylemediği sürece kendi kendinize NEURONTIN kullanmayınız.
  • Yapılan çalışmalarda fenitoin, valproik asit, karbamazepin ve fenobarbital gibi epilepsi (sara) hastalığının tedavisi için kullanılan bazı ilaçlar ile gabapentin arasında bir etkileşim gözlenmemiştir. Gabapentin, noretindiron ve/veya etinil estradiol içeren oral kontraseptiflerin (doğum kontrol hapları) etkisini bozmaz. NEURONTIN’in diğer sara nöbetlerinin tedavisinde kullanılan ilaçlar (antiepileptik ilaçlar) ve ağız yoluyla alınan doğum kontrol ilaçlan ile etkileşime girmesi durumu doktorunuz tarafından dikkate alınacaktır.
  • Alkol ya da merkezi sinir sistemi üzerine etkili ilaçlar, NEURONTIN’in merkezi sinir sistemi ile ilgili uykuya eğilim hali (somnolans) ve hareket kontrolünde zorluğa bağlı yürüme bozukluğu (ataksi ) gibi bazı yan etkilerini şiddetlendirebilir.
  • Simetidin (bazı mide rahatsızlıklarının tedavisinde kullanılır) ile birlikte kullanımı, gabapentinin böbreklerden atılımında klinik açıdan önemli olmayan hafif bir düşüş meydana getirir. Probenesid ile birlikte kullanımında böbreklerden atılımda bir değişiklik gözlenmemiştir.
  • Kediotu, sarı kantaron, kava biberi, gotu kola gibi bazı bitkisel ürünler sinir sistemi baskılanmasmı (depresyonunu) arttırabileceğinden birlikte kullanılmamalıdır.
  • Çuha çiçeği isimli bitkisel ürün ile birlikte kullanımı nöbet eşiğini düşürebileceğinden birlikte alınmamalıdır.
  • Eğer reçeteli yada reçetesiz herhangi bir ilacı şu anda kullanıyorsanız veya son zamanlarda kullandınız ise lütfen doktorunuza veya eczacınıza bunlar hakkında bilgi veriniz.

    5.NEURONTIN’in saklanması

    NEURONTIN’i çocukların göremeyeceği, erişemeyeceği yerlerde ve ambalajında saklayınız.

    Son kullanma tarihiyle uyumlu olarak kullanınız.

    25°C altındaki oda sıcaklığında saklanmalıdır.

    Ambalajdaki son kullanma tarihinden sonra NEURONTIN’i kullanmayınız.

    Ruhsat Sahibi: Pfizer İlaçları Ltd. Şti. Muallim Naci Cad. No:55 34347 Ortaköy-İSTANBUL Üretici: Pfizer Manufacturing Deutschland GmbH, Mooswaldallee 1 79090 Freiburg ALMANYA

    2015-0010155 & 2013-0004564&2014-0005403&2014-0005406&2014-0005729&2014-0006097

    DEVAMINI OKU

    2.NEURONTIN nedir ve ne için kullanılır?

    • NEURONTIN diğer antiepileptik ilaçlar olarak adlandırılan ilaç grubundandır. Bu ilaçlar sara (epilepsi) ve sinir dokusunun hasarına bağlı ağrı (nöropatik ağrı) tedavisinde kullanılır.
    • NEURONTIN 800 mg çentikli film tablet, 50 tablet içeren ambalajlarda bulunur, her tablet 800 mg gabapentin içermektedir. Çentik, tabletin 2 eşit parçaya bölünmesini kolaylaştırmaktadır.
    • NEURONTIN, değişik türlerdeki sara (epilepsi) ve sinir dokusunun hasarına bağlı ağrı (nöropatik ağrı) tedavisinde kullanılan bir ilaçtır. Ağrı hissi; sıcak, yakıcı, zonklama, çarpıntı, ateş, bıçak saplanması hissi gibi, acı, kramp girmesi, ağrı, karıncalanma, hissizlik, uyuşma, batma ve donma gibi çeşitli şekillerde tanımlanabilir.
    • 1

    DEVAMINI OKU

    3.NEURONTIN nasıl kullanılır ?

    4

    Uygun kullanım ve doz/uygulama sıklığı için talimatlar

    NEURONTIN kullanırken her zaman doktorunuzun talimatlarına kesin olarak uyunuz. Emin olmadığınızda doktorunuza veya eczacınıza sorunuz.

    Doktorunuz sizin için uygun olan dozu belirleyecektir.

    NEURONTIN almaya doktorunuz kullanmamanızı söyleyinceye kadar devam ediniz.

    Sara (epilepsi):

    Yetişkinler ve 12 yaşından büyük çocuklarda NEURONTIN kullanımı:

    Tabletleri önerilen sayıda alınız. Doktorunuz genellikle dozunuzu dereceli olarak artıracaktır. Başlangıç dozu genellikle günde 300 mg ile 900 mg arasında olacaktır. Daha sonra doz günde maksimum 3600 mg olacak şekilde dereceli olarak artırılabilir. Doktorunuz bu dozu 3’ e bölünmüş bir şekilde - örneğin sabah, öğleden sonra ve akşamları - almanızı söyleyecektir.

    Yetişkinlerde sinir dokusu hasarına bağlı gelişen ağrı (nöropatik ağrı):

    NEURONTIN tabletleri doktorunuzun önerisine uygun olarak alınız. Doktorunuz genellikle dozunuzu dereceli olarak artıracaktır. Başlangıç dozu genellikle günde 300 mg ile 900 mg arasında olacaktır. Daha sonra doz dereceli olarak günde maksimum 3600 mg’ a kadar artırılabilir ve doktorunuz bu dozu 3’ e bölünmüş bir şekilde - örneğin sabah, öğleden sonra ve akşamları - almanızı söyleyecektir.

    Uygulama yolu ve metodu

    NEURONTIN sadece ağız yoluyla (oral) kullanım içindir.

    NEURONTIN’i yeterli miktarda içecek ile birlikte çiğnemeden alınız. Tabletler eşit iki parçaya bölünebilir.

    Değişik yaş grupları

    Çocuklarda kullanımı

    6-12 yaş arasındaki çocuklarda NEURONTIN kullanımı:

    Çocuğunuza verilmesi gereken doz doktorunuz tarafından çocuğunuzun kilosu hesaplanarak belirlenecektir. Tedaviye günde 3 eşit doza bölünerek verilen 10-15 mg/kg gibi düşük bir başlangıç dozuyla başlanır ve yaklaşık 3 günlük bir süreçte doz dereceli olarak artırılır.

    6 yaş ve üzerindeki çocuklarda, etkili gabapentin dozu günde 25-35 mg/kg’ dır.

    İki doz arasındaki süre 12 saati aşmamalıdır.

    İlacın günlük dozu genellikle 3 eşit doza bölünerek, örneğin sabah bir doz, öğleden sonra bir doz ve akşam bir doz şeklinde alınır.

    5

    Yaşlılarda kullanımı

    Yaşlılarda kullanımı:

    65 yaşın üzerinde iseniz ve böbrek hastalığınız yoksa NEURONTIN’i normal dozunda kullanabilirsiniz.

    Özel kullanım durumları

    Böbrek yetmezliği:

    Böbrek sorunlarınız varsa veya kanınızın temizlenmesi (hemodiyaliz) işlemini yaptırıyorsanız doktorunuz size farklı bir doz şeması veya doz reçeteleyebilir.

    Karaciğer yetmezliği:

    Karaciğer sorunu olanlarda çalışma yapılmamıştır.

    Eğer NEURONTIN ’in etkisinin çok güçlü veya zayıf olduğuna dair bir izleniminiz var ise doktorunuz veya eczacınız ile konuşunuz.

    Kullanmanız gerekenden daha fazla NEURONTIN kullanırsanız

    NEURONTIN’den kullanmanız gerekenden fazlasını kullanmışsanız bir doktor veya eczacı ile konuşunuz.

    Önerilenden daha yüksek dozlar; bilinç kaybı, baş dönmesi, çift görme, konuşmada güçlük, sersemleme ve ishal gibi istenmeyen etkilerde artışa yol açabilir. Derhal doktorunuzu arayınız veya en yakın hastanenin acil bölümüne başvurunuz.

    Hastanenin hangi ilaçlan aldığınızı kolaylıkla belirleyebilmesi için kullanmadığınız tüm tabletleri kutusu ve prospektüsleriyle birlikte yanınıza alınız.

    NEURONTIN'i kullanmayı unuttuysanız

    Bir dozu almayı unutursanız ve eğer bir sonraki doz alma zamanınız gelmediyse, hatırlar hatırlamaz ilacınızı alınız.

    Unutulan dozları dengelemek için çift doz almayınız.

    NEURONTIN ile tedavi sonlandırıldığında oluşabilecek etkiler

    Doktorunuz size aksini söylemedikçe, NEURONTIN kullanmaya devam ediniz. Eğer tedaviniz sonlandırılmaya karar verilirse, bunun dereceli olarak ve en az bir haftalık bir süre içinde gerçekleştirilmesi gerekmektedir.

    Aniden veya doktorunuz söylemeden NEURONTIN almayı sonlandırırsanız nöbet, ağrı ve rahatsızlık hissi oluşması riski artar.

    Gabapentin kullanımının ani olarak kesilmesinden sonra görülen yan etkiler arasında şunlar yer alır: endişe, uyuma güçlüğü, bulantı, ağrı, terleme ve göğüs ağrısı. Bu belirtilerden herhangi birini

    6

    DEVAMINI OKU

    4.Olası yan etkiler nelerdir ?

    Tüm ilaçlar gibi NEURONTIN’in içeriğinde bulunan maddelere duyarlı olan kişilerde yan etkiler olabilir.

    Aşağıdakilerden biri olursa, NEURONTIN’i kullanmayı durdurunuz ve DERHAL doktorunuza bildiriniz. Bu yan etkiler seyrek görülmelerine rağmen ciddi olabilir.
  • Dudaklarda ve yüzde şişkinlik, deri döküntüsü ve kızarıklık ve/veya saç dökülmesi (bunlar, ciddi bir alerjik reaksiyon belirtileri olabilir)
  • Sürekli karın ağrısı, bulantı ve kusma (bunlar, akut pankreatit (ani pankreas iltihabı) belirtileri olabilir)

    NEURONTIN; deriniz, karaciğeriniz ya da kan hücreleriniz gibi vücudunuzun diğer bölgelerini etkileyebilen ciddi ve yaşamı tehdit edici alerjik reaksiyonlara neden olabilir. Bu tür alerjik reaksiyonlar gösterdiğinizde cildinizde döküntüler olabilir ya da olmayabilir. Böyle bir durum hastaneye yatırılmanızı veya NEURONTIN tedavinize son vermenizi gerektirebilir. Eğer aşağıdaki belirtilerin herhangi birini gösterirseniz derhal doktorunuza bildiriniz:

    -    Deri döküntüsü

    -    Kurdeşen Ateş

    Salgı bezlerinin şişmesi ve şişkinliğin geçmemesi

    -    Dudak ve dilin şişimesi

    -    Derinin veya gözün beyaz kısmının sararması Anormal morarma veya kanama

    Şiddetli yorgunluk veya kuvvetsizlik

    -    Kaslarda beklenmeyen ağrı Sık enfeksiyon

    Bu belirtiler ciddi reaksiyonların ilk belirtileri olabilir. Doktorunuz NEURONTIN tedavisine devam edip etmeyeceğinize karar verecektir.

  • Kanın temizlenmesi işlemine (hemodiyalize) giriyorsanız, kas ağrısı ve/veya güçsüzlük hissetmeniz halinde doktorunuza bildiriniz.
  • Aşağıdaki yan etkilerden herhangi biri ciddileşirse veya kullanma talimatında yer almayan yan etkilerden birini fark ederseniz doktorunuza veya eczacınıza bildiriniz.

    Diğer yan etkiler aşağıdaki kategorilerde gösterildiği şekilde tanımlanmıştır:

    Çok yaygın: 10 hastanın en az Tinde görülebilir.

    Yaygın: 10 hastanın birinden az, fakat 100 hastanın birinden fazla görülebilir.

    Yaygın olmayan: 100 hastanın birinden az, fakat 1.000 hastanın birinden fazla görülebilir. Seyrek: 1.000 hastanın birinden az görülebilir.

    Çok seyrek: 10.000 hastanın birinden az görülebilir Bilinmiyor: Eldeki verilerden hareketle tahmin edilemiyor

    7

    Çok yaygın yan etkiler:
  • Baş dönmesi
  • Koordinasyon eksikliği
  • Viral enfeksiyon
  • Uyuşuk hissetme
  • Yorgun hissetme
  • Ateş
  • Yaygın yan etkiler:
  • Yüz, gövde veya kol ya da bacaklarda görülen şiddetli spazm veya seri ani kasılmalar (konvül siy onlar)
  • Sarsıntılı hareketler
  • Konuşma güçlüğü
  • Hafıza kaybı
  • Titreme
  • Uyuma güçlüğü
  • Baş ağrısı
  • Ciltte hassasiyet
  • Hissetmede azalma
  • Koordinasyon güçlüğü
  • Olağandışı göz hareketleri
  • Reflekslerde artış, azalma veya reflekslerin kaybolması
  • Akciğer iltihabı
  • Solunum yolu enfeksiyonu
  • İdrar yolu enfeksiyonu
  • Enfeksiyon
  • Kulakta iltihaplanma
  • Düşük akyuvar (lökosit) sayımları
  • İştahsızlık
  • İştah artışı
  • Başkalarına karşı kızgınlık
  • Zihin karışıklığı
  • Duygu durumunda değişiklikler
  • Depresyon
  • Kaygı/endişe
  • Sinirlilik hali
  • Düşünme güçlüğü
  • Bulanık görme
  • Çift görme
  • Denge bozukluğundan kaynaklanan baş dönmesi (vertigo)
  • Yüksek kan basıncı
  • Yüz kızarması veya kan damarlarında genişleme
  • Nefes almada zorluk
  • Bronşit
  • Boğaz ağrısı
  • Öksürük
  • Burun akıntısı veya burunda kuruluk
  • Kusma
  • Bulantı
  • Dişle ilgili sorunlar
  • Dişeti iltihabı
  • 8

  • İshal
  • Kami ağrısı,
  • Hazımsızlık
  • Kabızlık
  • Ağızda veya boğazda kumluk
  • Gaz (flatülans)
  • Yüzde şişkinlik
  • Morarma
  • Döküntü
  • Kaşıntı
  • Akne (sivilce)
  • Eklem ağrısı
  • Kas ağrısı
  • Sırt ağrısı
  • Seyirmeler
  • Ereksiyon zorluğu (sertleşme somnu)
  • Bacaklar ve kollarda şişkinlik
  • Yürüme güçlüğü
  • Güçsüzlük
  • Ağrı
  • Rahatsız hissetme
  • Grip benzeri belirtiler
  • Beyaz kan hücrelerinde düşüş
  • Kilo artışı
  • Kaza sonucu yaralanma, kemik kırılması, sıyrık
  • Bunlara ek olarak çocuklarda yapılan araştırmalarda, saldırgan davranışlar, kesik kesik ve sarsıntılı hareketler yaygın olarak rapor edilmiştir.

    Yaygın olmayan yan etkiler:
  • Kurdeşen gibi alerjik reaksiyonlar
  • Harekette azalma
  • Çok hızlı kalp atışı
  • Yüz, vücut ve kollarda görülebilen şişlik
  • Karaciğerde somna işaret eden, kan testinde anormal sonuçlar
  • Zihinsel bozukluk
  • Düşme
  • Kan şekeri seviyesinde artma (genellikle şeker hastalarında gözlenir)
  • Seyrek yan etkiler:
  • Bilinç kaybı
  • Kan şekeri seviyesinde azalma (genellikle şeker hastalarında gözlenir)
  • Pazara sunulduktan sonra aşağıdaki yan etkiler rapor edilmiştir:
  • Kan pıhtılaşma hücrelerinde (trombositlerde) azalma
  • Hayal görme (Halüsinasyonlar)
  • Sertlik, kıvranma ve sarsıntılı hareketler gibi anormal hareketlerle ilgili somnlar
  • Kulak çınlaması (tinnitus)
  • Lenf bezlerinin şişmesi (deri altındaki küçük şişlikler ile ayrışır), ateş, döküntü ve karaciğerde iltihap gibi bir grup yan etkinin birlikte görülmesi
  • 9

  • Karaciğer iltihabı, cilt ve gözlerde sararma (sarılık)
  • Ciltte ve göz çevresinde kan oturması, şişkinlik ve kızarıklıkla seyreden iltihap (Stevens-Johnson Sendromu)
  • Genelde kendiliğinden geçen el, yüz ve ayakta dantele benzer kızarıklık oluşturan aşırı duyarlılık durumu (eritema multiforme)
  • Kas dokusundaki hasar sebebiyle, iskelet kası dokusunda meydana gelen ani bozulma (rabdomiyoliz)
  • Bir kas ya da kas grubunda ani kısa süreli kasılmalar (miyoklonus)
  • Akut böbrek yetmezliği, idrar tutamama/kaçırma
  • Meme dokusunda artış, memelerde büyüme
  • Gabapentin kullanımının ani olarak kesilmesinden sonra görülen yan etkiler (kaygı, uyuma güçlüğü, bulantı, ağrı, terleme), göğüs ağrısı
  • Kanda kreatin fosfokinaz seviyesinde yükselme
  • Saç dökülmesi (alopesi)
  • Alerji sonucu yüzde ve boğazda şişme (anjioödem)
  • Cinsel fonksiyon bozuklukları (cinsel istekte değişiklikler, boşalma bozuklukları, orgazm olamama gibi)
  • Kanda sodyum seviyesinin düşmesi
  • Solunum yolu enfeksiyonları, orta kulak enfeksiyonu, nöbet (konvülsiyon) ve bronşit yalnızca çocuklar ile yürütülen klinik çalışmalarda bildirilmiştir. Ek olarak, çocuklarla yürütülen klinik çalışmalarda agresif davranışlar ve aşırı hareketlilik (hiperkinezi) yaygın olarak raporlanmıştır.

    Yan etkilerin raporlanması

    Kullanma Talimatında yer alan veya almayan herhangi bir yan etki meydana gelmesi durumunda hekiminiz, eczacınız veya hemşireniz ile konuşunuz. Ayrıca karşılaştığınız yan etkileri www.titck.gov.tr sitesinde yer alan “İlaç Yan Etki Bildirimi“ ikonuna tıklayarak ya da 0 800 314 00 08 numaralı yan etki bildirim hattını arayarak Türkiye Farmakovijilans Merkezi (TÜFAM)‘ne bildiriniz. Meydana gelen yan etkileri bildirerek kullanmakta olduğunuz ilacın güvenliliği hakkında daha fazla bilgi edilnilmesine katkı sağlamış olacaksınız.

    DEVAMINI OKU