İlaç Ara

Varikosel Nedir, Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri Nelerdir ?

19.07.2021
583
Varikosel Nedir, Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri Nelerdir ?

Varikosel Nedir ?

Varikosel, skrotumda şişmiş ve genişlemiş damarların olduğu bir durumu tanımlar (Şekil 1). Bu damarlar, oksijen ve besin bakımından düşük olan testislerden kan taşır. Kan damarlarda geriye doğru aktığında şişme olabilir. Varikosel, bacaktaki varisli damarlara benzer.

Şekil 1: Varikosel genellikle testisin sol tarafında bulunur.                                                                                               

Varikoseller ergenlik öncesi ve ergenlik çağındaki erkeklerde sık görülür. 10 yaşından küçük erkeklerde nadirdir ve nadiren ergenlikten sonra gelişir. Varikosellerin çoğu, kanın sol testisten boşalma şekli nedeniyle sadece sol tarafta bulunur. Bazı durumlarda sağ üstte veya her iki testiste de gelişebilir.

 

Varikosel genellikle ağrılı değildir ve tedavi gerektirmez. Bununla birlikte, bir varikosel varsa tedavi önerilebilir:

  • Ağrı
  • Testisin az gelişmesine veya küçülmesine neden olur (testis hipotrofisi)
  • Çocuk sahibi olma yeteneğini potansiyel olarak etkiler (doğurganlık)
  • Bazı durumlarda varikosel, kan akışını azaltarak ve testislerin sıcaklığını yükselterek doğurganlığı etkileyebilir. Bu, testislerin daha az sperm üretmesine neden olabilir ve üretilen sperm sağlıklı olmayabilir.

Varikosel Nedenleri

Varikoselin neden geliştiği bilinmemektedir. Genç erkek çocuklarda hızlanmış cinsel organ büyümesi ile ilişkili olabilir, ancak spesifik risk faktörleri belirlenmemiştir.

 

Varikosel 3 Şekilde Tespit Edilir

 

  • Sadece ıkınma sırasında elle hissedilebilir
  • Rahatlarken elle hissedilebilir
  • Tamamen dinlenirken bile uzaktan net bir şekilde görülebilir

Varikoselin Neden Olduğu Durumlar

 

Etkilenen testisin büzülmesi (atrofi). Testislerin çoğu sperm üreten tübüllerden oluşur. Varikosel gibi hasar gördüklerinde testis küçülür ve yumuşar. Testisin küçülmesine neyin neden olduğu net değildir, ancak arızalı valfler kanın damarlarda birikmesine izin verir. Bu birikme, damarlarda testis hasarına neden olabilecek artan basınca neden olabilir.

Çocuk sahibi olma sorunları (kısırlık). Varikosel ile testis çok sıcak olabilir. Bu, sperm oluşumunu, hareketini (hareketini) ve işlevini etkileyebilir.

Bununla birlikte, varikoselli erkek çocukların çoğunluğunun ileriki yaşamlarında doğurganlık sorunları olmayacaktır.

 

Varikosel Belirtileri ve Teşhisi

Varikosel genellikle belirti göstermez. Nadir durumlarda, ağrıya neden olabilir, bu da:

 

Skrotumda keskinden donuk rahatsızlığa kadar değişir

Ayakta veya fiziksel eforla artış

Gün boyunca kötüleşti

Sırt üstü yattığınızda rahatlayın

Varikosel fark edebilirsiniz ya da daha ileri yaşlarda rutin bir fizik muayene veya doğurganlık değerlendirmesi sırasında anne-babanız veya bir doktor tarafından fark edilebilir.

 

Varikosel genellikle hiçbir belirti göstermez. Nadir durumlarda, ağrıya neden olabilir.

Varikoseli fark edebilirsiniz ya da daha ileri yaşlarda rutin bir fizik muayene veya doğurganlık değerlendirmesi sırasında anne-babanız veya bir doktor tarafından fark edilebilir.

Varikoselin Teşhisi

Varikosel tanısı koymak genellikle nispeten basittir. Doktorunuz ayrıntılı bir tıbbi öykü alacak ve varsa belirtileriniz hakkında sorular soracaktır.

 

Doktorunuz dış cinsel organlarınızı dikkatlice inceleyecektir. Dik duruşta veya ıkınma sırasında daha fazla hissedilebilen skrotumda şişmiş ve karışık damarlar topluluğu varikosel olduğunu düşündürür. Şişmiş damarlar bir “solucan torbası” gibi hissedilebilir. Boyutlarını karşılaştırmak için her iki testis de incelenmelidir. Varikoselden etkilenen testis genellikle daha küçüktür.

 

Şişmiş testis damarlarındaki kanın geriye doğru akışı genellikle testisin ultrasonu ile doğrulanır.

 

Sadece sağ tarafta varikosel nadirdir. Çok nadir durumlarda, buna bir tümör neden olabilir ve ölçmek için ultrason yapılmalıdır.

 

Varikosel Tedavisi

Varikoselleri tedavi etmenin tek yolu cerrahidir, ancak tüm hastalar ameliyattan fayda görmez. Aşağıdaki durumlarda ameliyat önerilebilir:

 

  • Etkilenen testis küçülmüş ise
  • Doğurganlığı etkileyen durumlar
  • Her iki testisde de varikosel var ise
  • Sperm sağlıklı değil ise
  • Ağrı, belirgin şişlik veya fiziksel rahatsızlık mevcut ise

Bu kriterlerden hiçbiri geçerli değilse ameliyata gerek yoktur. Sperm analizi yapılana kadar yılda bir kez doktora gidilmesi gerekir.

Ameliyat

Cerrahi prosedür, genişlemiş damarların testisten kan boşaltmasını engeller (Şekil 2). Bu tıkanıklık kan akışını sağlıklı damarlara yönlendirir. Bu yapılabilir:

Şekil 2: Genişlemiş damarların tıkanması (kesilmesi)

 

Cerrahi mikroskop kullanılarak kasıkta küçük bir kesi ile

Laparoskopik aletlerle yapılan çok sayıda küçük kesi olmasına rağmen

Ameliyat sırasında doktor, lenf damarları denilen yakın yapıları korumaya çalışacaktır. Bu küçük yapılar genellikle çıplak gözle görülmez. Vücudun her yerinde toplanan berrak, sarımsı bir sıvı olan lenf taşırlar. Yaralanırlarsa lenf düzgün akamaz ve komplikasyonlar gelişebilir. Lenfatik koruyucu varikoselektomi adı verilen bu ameliyat komplikasyon olasılığını azaltabilir.

 

Ameliyattan sonra en sık görülen komplikasyonlar nelerdir?

  • Testis çevresinde skrotumda sıvı toplanması (hidrosel oluşumu)
  • Testisin küçülmesi (testis hipotrofisi)
  • Testisin azaltılmış işlevi
  • anjiyografik tıkanıklık
  • Daha az sıklıkla, varikosel tedavisinde anjiyografik tıkanıklık adı verilen bir prosedür kullanılır. Özel bir madde ile bükülen damarı daraltır. Bu yöntem genellikle uykuda olmanızı gerektirmez (genel anestezi) ve laparoskopik cerrahiden daha az invazivdir. Ancak röntgen kullandığı için radyasyona maruz kalırsınız.

 

Ameliyattan sonra

Hasta 2 gün sonra normal, yorucu olmayan aktivitelerine dönebilir. Rahatsız olmadıkları sürece 2-4 hafta sonra egzersiz gibi daha yorucu aktivitelere dönebilirler.

 

Bu ameliyattan kaynaklanan ağrı genellikle hafiftir ancak birkaç gün veya hafta sürebilir. Doktor, ameliyattan sonra sınırlı bir süre için ağrı kesici ilaç reçete edebilir. Bundan sonra doktor, asetaminofen veya ibuprofen gibi reçetesiz satılan ilaçları almanızı tavsiye edebilir. Külot veya boxer giymek de testislerdeki basıncı hafifleterek yardımcı olabilir.

 

Bir semen analizi ile sperm kalitesinde iyileşmelerin görülebilmesi için ameliyattan sonra birkaç ay geçmesi gerekecektir. Bunun nedeni, yeni spermin gelişmesinin yaklaşık 3 ay sürmesidir.

 

Sorularınız veya endişeleriniz varsa doktorunuzla iletişime geçin.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.