İlaç Ara

PANOLIMUS 0.5 mg 50 kapsül

Etkin Madde
Firma Bilgileri
Biem İlaç Ltd. Şti.
Satış Fiyatı
111.48 TL [ 28 Haziran 2021 ]
Ambalaj Miktarı
50
Reçete Durumu
Normal Reçeteli bir ilaçdır.
Giriş
Bölümü
Ne İçin
Kullanılır
Nasıl
Kullanılır
Yan
Etkileri
Eşdeğerleri
Nelerdir

PANOLIMUS 0.5 mg kapsül Ağızdan alınır.

Etken Madde

0.5 mg takrolimus (monohidrat olarak) içerir.

Yardımcı madde(ler):Hipromelloz, laktoz anhidr, kroskarmeloz sodyum, magnezyum stearat, jelatin, titanyum di oksit E171, sarı demir (III) oksit El 72

Bu ilacı kullanmaya başlamadan önce bu KULLANMA TALİMATINI dikkatlice okuyunuz, çünkü sizin için önemli bilgiler içermektedir.

Bu kullanma talimatını saklayınız. Daha sonra tekrar okumaya ihtiyaç duyabilirsiniz.

• Eğer ilave sorularınız olursa, lütfen doktorunuza veya eczacınıza danışınız.

• Bu ilaç kişisel olarak sizin için reçete edilmiştir, başkalarına vermeyiniz.

• Bu ilacın kullanımı sırasında, doktora veya hastaneye gittiğinizde doktorunuza bu ilacı kullandığınızı söyleyiniz.

• Bu talimatta yazılanlara aynen uyunuz. İlaç hakkında size önerilen dozun dışında yüksek veya düşük doz kullanmayınız.

Bu Kullanma Talimatında:

1. PANOLIMUS nedir ve ne için kullanılır?

2. PANOLIMUS’i kullanmadan önce dikkat edilmesi gerekenler

3. PANOLIMUS nasıl kullanılır?

4. Olası yan etkiler nelerdir?

5. PANOLIMUS’in saklanması

Başlıkları yer almaktadır.

2.PANOLIMUS kullanmadan önce dikkat edilmesi gerekenler

PANOLIMUS’i aşağıdaki durumlarda KULLANMAYINIZ

  • Eğer takrolimus veya ilacın içerdiği maddelerin herhangi birine karşı aleıjiniz (aşırı duyarlılığınız) varsa
  • Eğer makrolid antibiyotiklerin alt grubundaki herhangi bir antibiyotiğe (örn. eritromisin, klaritromisin, josamisin) karşı aleıjiniz (aşırı duyarlılığınız) varsa
  • PANOLIMUS’i aşağıdaki durumlarda DİKKATLİ KULLANINIZ

  • Nakledilen organınızın reddini önlemek için bağışıklık sisteminizin baskılanmasına ihtiyaç duyduğunuz sürece PANOLİMUS’u her gün almanız gerekecektir. Doktorunuzla düzenli olarak iletişim halinde olmanız gerekmektedir.
  • PANOLIMUS’u kullanırken doktorunuz zaman zaman bir takım testler yaptırmanızı (kan, idrar, kalp fonksiyonu, görme ve nörolojik testler dahil) isteyebilir. Bu oldukça normaldir ve doktorunuzun sizin için en uygun PANOLİMUS dozuna karar vermesine yardımcı olacaktır.
  • Almanız gereken PANOLİMUS’un dozunu ve etkinliğini etkileyebileceği için, St. John’s Wort (Hypericum perforatum-Sarı Kantaron) gibi bitkisel ilaçlan ya da diğer herhangi bir bitkisel ürünü kullanmaktan kaçınınız. Şüphede olduğunuz takdirde, herhangi bir bitkisel ürün ya da ilacı kullanmadan önce lütfen doktorunuza danışınız.
  • Eğer karaciğer problemleriniz varsa ya da karaciğerinizi etkilemiş olabilecek bir hastalık geçirdiyseniz, alacağınız PANOLİMUS dozunu etkileyebileceği için lütfen doktorunuza söyleyiniz.
  • Eğer bir günden uzun süre ishal olursanız, lütfen doktorunuza söyleyiniz, çünkü aldığınız PANOLİMUS dozunun ayarlanması gerekebilir.
  • PANOLİMUS kullanırken uygun koruyucu kıyafetler giyerek ve yüksek koruma faktörlü bir güneş kremi kullanarak, güneş ışığına ve UV ışığına maruz kalmanızı sınırlandırmaksınız. Bunun nedeni, bağışıklık sistemini baskılayan tedavilerde kötü huylu cilt değişikliklerine dair potansiyel risk olmasıdır.
  • Eğer herhangi bir aşı olmanız gerekiyorsa, lütfen doktorunuza önceden haber veriniz. Doktorunuz sizin için en uygun yöntemi tavsiye edecektir.
  • Bu uyarılar, geçmişteki herhangi bir dönemde dahi olsa sizin için geçerliyse lütfen doktorunuza danışınız.

    PANOLIMUS’in yiyecek ve içecek ile kullanılması

    PANOLIMUS’u genellikle boş mide ile veya yemekten en az 1 saat önce veya 2 ila 3 saat sonra almalısınız. PANOLİMUS alırken greyfurt ve greyfurt suyu tüketiminden kaçınılmalıdır.

    Hamilelik

    İlacı kullanmadan önce doktorunuza veya eczacınıza danışınız.

  • Hamile olmayı planlıyorsanız veya hamile olduğunuzu düşünüyorsanız herhangi bir ilacı kullanmadan önce doktorunuza veya eczacınıza danışınız.
  • Tedaviniz sırasında hamile olduğunuzu fark ederseniz hemen doktorunuza veya eczacınıza danışınız.

    Emzirme

    İlacı kullanmadan önce doktorunuza veya eczacınıza danışınız.

  • PANOLIMUS anne sütüne geçmektedir. Bu nedenle PANOLİMUS kullanırken emzirmem eli siniz.
  • Araç ve makina kullanımı

    PANOLIMUS’u kullandıktan sonra, baş dönmesi veya uyku hali hissediyorsanız veya net görme konusunda problem yaşıyorsanız herhangi bir araç, alet ya da makine kullanmayınız. Bu etkiler, PANOLİMUS alkol ile birlikte alındığında daha sık gözlenmektedir.

    PANOLIMUS’in içeriğinde bulunan bazı yardımcı maddeler hakkında önemli bilgiler

    PANOLİMUS laktoz içermektedir. Eğer daha önceden doktorunuz tarafından bazı şekerlere karşı intoleransınız olduğu söylenmişse bu ilacı almadan önce doktorunuzla temasa geçiniz.

    PANOLİMUS her dozunda 1 mmol (23 mg)’dan daha az sodyum içermektedir. Bu dozda sodyuma bağlı herhangi bir yan etki beklenmemektedir.

    Diğer ilaçlar ile birlikte kullanımı

    PANOLİMUS, siklosporinlerle birlikte alınmamalıdır.

    PANOLİMUS kan düzeyleri aldığınız diğer ilaçlardan etkilenebilir ve diğer ilaçların kan düzeyleri de PANOLİMUS kullanmanızdan etkilenebilir ve bu durum PANOLİMUS dozunun artırılmasını veya azaltılmasını gerektirebilir. Özellikle, aşağıdaki etkin maddeleri içeren ilaçlar alıyorsanız veya yakın zamanda aldıysanız doktorunuzu bilgilendirmelisiniz:

  • Enfeksiyonların tedavisinde kullanılan ve özellikle makrolid antibiyotikler adı verilen antibiyotikler ve antifungal ilaçlar, örn. ketokonazol, flukonazol, itrakonazol, vorikonazol, klotrimazol, eritromisin, klaritromisin, josamisin ve rifampisin
  • HIV proteaz inhibitörleri, örn. ritonavir
  • Mide ülserlerinin tedavisinde kullanılan omeprazol
  • Etinilöstradiol (örn. ağızdan alınan doğum-kontrol hapı) veya danazol ile hormon tedavileri
  • Nifedipin, nikardipin, diltiazem ve verapamil gibi yüksek tansiyon veya kalp problemlerinde kullanılan ilaçlar
  • Yüksek kolesterol ve trigliseridlerin tedavisinde kullanılan ve "statinler" olarak bilinen ilaçlar
  • Epilepsi (sara) hastalığında kullanılan antiepileptik ilaçlar fenitoin veya fenobarbital
  • Kortikosteroidler prednizolon ve metilprednizolon
  • Depresyon tedavisinde kullanılan antidepresan nefazodon
  • St. John’s Wort (Hypericum perforatum-Sarı Kantaron)
  • İbuprofen, amfoterisin B veya antiviraller (örn. asiklovir) alıyorsanız veya almanız gerekiyorsa doktorunuza söyleyiniz. Bunlar PANOLİMUS ile birlikte alındığında böbrek veya sinir sistemi sorunlarınızı kötüleştirebilir.

    Ayrıca PANOLİMUS’u aldığınız sırada potasyum takviyeleri veya potasyum tutucu diüretikler (idrar söktürücüler) (örn. amilorid, triamteren veya spironolakton), belirli ağrı kesiciler (NSAİİ adı verilen ilaçlar, öm. ibuprofen) antikoagülanlar (kan pıhtılaşmasını önleyici ilaçlar) veya diyabet tedavisi için oral tedavi alıyorsanız, doktorunuzun bilmesi gerekmektedir.

    Eğer aşı olmanız gerekiyorsa, öncesinde lütfen doktorunuzu bilgilendiriniz.

    5.PANOLIMUS’in saklanması

    Ambalajdaki son kullanma tarihinden sonra PANOLIMUS’i kullanmayınız.

    Eğer üründe ve/veya ambalajında bozukluklar fark ederseniz PANOLIMUS’i kullanmayınız.

    Ruhsat Sahibi:

    BİEM İlaç San.ve Tic. A Ş.

    Turgut Reis Cad No: 21 06570 Tandoğan – Ankara

    Üretim Yeri:

    Panacea Biotec Limited MalpurBaddi, Tehsil Nalagarh,

    Solan, Himachal Pradesh, HİNDİSTAN

    DEVAMINI OKU

    2.PANOLIMUS nedir ve ne için kullanılır?

    • PANOLIMUS 0.5 mg kapsül, her biri beyaz veya beyazımsı granüle toz içeren, açık sarı/açık sarı renkli 50 kapsüllük ambalajlarda takdim edilmektedir. Kutu içerisinde 10 kapsüllük 5 blister bulunmaktadır.
    • PANOLIMUS, immünosüpresanlar adı verilen bir ilaç grubuna aittir. Organ naklinizi takiben (örn. karaciğer, böbrek, kalp) vücudunuzun bağışıklık sistemi yeni organı reddetmeye çalışacaktır. PANOLİMUS, vücudunuzun bağışıklık cevabını kontrol ederek, vücudunuzun nakledilen organı kabul etmesini sağlamak için kullanılmaktadır. PANOLİMUS çoğu kez, bağışıklık sistemini baskılayan diğer ilaçlarla birlikte kullanılır.
    DEVAMINI OKU

    3.PANOLIMUS nasıl kullanılır ?

    PANOLIMUS’u her zaman doktorunuzun size söylediği gibi alınız. Emin olmadığınız durumlarda doktorunuz veya eczacınıza danışınız.

    Transplantasyonda uzman hekiminiz farklı bir takrolimus ilacına değiştirmeye karar vermediği sürece reçeteniz her yazıldığında aynı takrolimus ilacını aldığınızdan emin olunuz. Bu ilaç günde iki kez alınmalıdır. Eğer ilacın görünüşü her zamankinden farklı ise veya doz talimatları değişmişse doğru ilacı aldığınızdan emin olmak için en kısa sürede doktorunuzla ya da eczacınızla konuşunuz.


    Nakledilen organınızın reddini önlemek için başlangıç dozu, vücut ağırlığınıza göre hesaplanarak doktorunuz tarafından belirlenecektir. Transplantasyondan hemen sonraki başlangıç dozları genellikle nakledilen organa bağlı olarak

    vücut ağırlığı (kg ) başına günlük 0.075 - 0.30 mg

    aralığında olacaktır.

    Dozunuz genel durumunuza ve kullanmakta olduğunuz diğer bağışıklık sistemini baskılayan ilaçlara bağlıdır. Doğru dozu belirlemek veya zaman zaman dozu ayarlamak için doktorunuz düzenli kan testlerine ihtiyaç duyacaktır. Durumunuz istikrarlı olduğunda, doktorunuz genellikle PANOLIMUS dozunuzu azaltacaktır. Doktorunuz size alacağınız kapsül miktarını ve sıklığını tam olarak söyleyecektir.

    PANOLIMUS, genellikle sabah ve akşam olmak üzere günde iki defa ağız yoluyla alınır. PANOLIMUS ‘u genellikle boş mide ile veya yemekten en az 1 saat önce veya 2 ila 3 saat sonra almalısınız.

    Uygulama yolu ve metodu

    Kapsüller bir bardak su ile bütün halde yutulmalıdır. PANOLIMUS aldığınız sırada greyfurt ve greyfurt suyu tüketiminden kaçınınız.

    Değişik yaş grupları

    Çocuklarda kullanımı

    Doktorunuzun tavsiye ettiği şekilde kullanılmalıdır.

    Yaşlılarda kullanımı

    Özel kullanımı yoktur.

    Özel kullanım durumları

    Böbrek yetmezliği:

    Özel kullanımı yoktur.

    Karaciğer yetmezliği:

    Doktorunuzun tavsiye ettiği şekilde kullanılmalıdır.

    Eğer PANOLİMUS’un etkisinin çok güçlü veya zayıf olduğuna dair bir izleniminiz var ise doktorunuz veya eczacınız ile konuşunuz.

    Kullanmanız gerekenden daha fazla PANOLIMUS kullanırsanız

    Eğer kazayla PANOLİMUS ’dan kullanmanız gerekenden fazlasını kullanmışsanız bir doktor veya eczacı ile konuşunuz veya en yakın hastanenin acil bölümüne başvurunuz.

    PANOLIMUS'i kullanmayı unuttuysanız

    PANOLIMUS kapsüllerinizi almayı unutursanız, sonraki dozun zamanı gelene kadar bekleyiniz ve daha sonra önceki gibi devam ediniz.

    Unutulan dozları dengelemek için çift doz almayınız.

    PANOLIMUS ile tedavi sonlandırıldığında oluşabilecek etkiler

    PANOLİMUS tedavinizi durdurmak, nakledilen organınızın reddedilme riskini artırabilir. Doktorunuz bunu yapmanızı söylemedikçe tedavinizi kesmeyiniz.

    DEVAMINI OKU

    4.Olası yan etkiler nelerdir ?

    Tüm ilaçlar gibi PANOLIMUS’in içeriğinde bulunan maddelere duyarlı olan kişilerde yan etkiler olabilir.

    PANOLIMUS, nakledilen organı reddetmenizi engellemek için vücudunuzun kendi savunma mekanizmasını zayıflatır. Bunun sonucunda, vücudunuz enfeksiyonlarla mücadelede her zamanki kadar iyi olmayacaktır. Bu nedenle PANOLIMUS alıyorsanız, cilt, ağız, mide ve barsak, akciğer ve idrar yolu enfeksiyonları gibi enfeksiyonlara normalden daha çok yakalanabilirsiniz.

    Alerjik ve anafılaktik reaksiyonlar gibi şiddetli yan etkiler rapor edilmiştir. Bağışıklık sisteminin baskılanmasının bir sonucu olarak PANOLİMUS tedavisinin ardından iyi ve kötü huylu tümörler bildirilmiştir.

    Olası yan etkiler aşağıdaki kategorilere göre listelenmektedir:

    Çok yaygın yan etkiler, on hastanın en az birinde görülmektedir.

    Yaygın yan etkiler, on hastanın en fazla birinde ancak yüz hastanın da en az birinde görülmektedir.

    Yaygın olmayan yan etkiler, yüz hastanın en fazla birinde ancak bin hastanın da en az birinde görülmektedir.

    Seyrek yan etkiler, bin hastanın en fazla birinde ancak on bin hastanın da en az birinde görülmektedir.

    Çok seyrek yan etkiler, on bin hastanın en fazla birinde görülmektedir.

    Aşağıdakilerden biri olursa PANOLIMUS’ü kullanmayı durdurun ve DERHAL doktorunuza bildirin veya size en yakın hastanenin acil bölümüne başvurunuz

    Seyrek yan etkiler:

  • Körlük
  • Sağırlık
  • Çabuk yorulma, nefes darlığı
  • Ani nefessizlik
  • Yaygın olmayan yan etkiler:

  • İnme, felç, beyin rahatsızlığı, konuşma ve lisan anormallikleri, hafıza problemleri
  • Göz merceğinde donukluk
  • Duymada bozukluk
  • Düzensiz kalp atışı, kalp atışının durması, kalbinizin performansında azalma, daha güçlü kalp atışı, kalp hızı ve nabızda anormallik
  • Şok, bayılma
  • Bunların hepsi çok ciddi yan etkilerdir. Eğer bunlardan biri sizde mevcut ise, sizin PANOLIMUS'a karşı ciddi aleıjiniz var demektir. Acil tıbbi müdahaleye veya hastaneye yatırılmanıza gerek olabilir.

    Aşağıdakilerden herhangi birini fark ederseniz, hemen doktorunuza bildiriniz veya size en yakın hastanenin acil bölümüne başvurunuz:

    Çok seyrek yan etkiler:

  • Kas zayıflığı
  • Kanlı idrar ile birlikte ağrılı idrar yapma Seyrek yan etkiler:
  • Deride nokta şeklinde kanamalar, morarmalar
  • Kas sertliğinde artış
  • Deri, ağız, gözler ve cinsel organlarda kabarcıkla beliren ciddi hastalık, tüylenmede artış
  • Göğsünüzde sıkışma hissi, hareket yeteneğinde azalma, ülser
  • Yaygın olmayan yan etkiler:

  • Nefes alma zorluğu, astım benzeri şikayetler
  • Barsakta tıkanıklık, mide içeriğinin ağzınıza geri gelmesi, hazımsızlık, şişkinlik
  • İdrar yapamama
  • Yaygın yan etkiler:

  • Kanama, kan basıncında düşüş
  • Nefes darlığı
  • Mide kanaması
  • Karaciğer problemleri nedeniyle ciltte sarılaşma
  • Azalan idrar üretimi, bozuk veya ağrılı idrar yapma
  • Nakledilen organın yetersiz fonksiyonu
  • Bunların hepsi ciddi yan etkilerdir. Acil tıbbi müdahale gerekebilir.

    Aşağıdakilerden herhangi birini fark ederseniz, doktorunuza söyleyiniz:

    Çok seyrek yan etkiler:

  • Yağ dokusunda artış
  • Seyrek yan etkiler:

  • Susuzluk, bitkinlik
  • Yaygın olmayan yan etkiler:

  • Dermatit (deri iltihabı), güneş ışığında yanma hissi
  • Eklem bozuklukları
  • Ağrılı adet görme ve adet kanamasında anormallik
  • Grip benzeri hastalık, sıcağa ve soğuğa karşı artan hassasiyet, göğsünüzde baskı hissi, aşın sinirlilik veya anormal hissetme, kilo kaybı
  • Yaygın yan etkiler:

  • İştahta azalma
  • Anksiyete semptomlan (kaygı belirtileri), zihin karışıklığı ve dezoryantasyon (yönelim bozukluğu), depresyon, duygu durum değişiklikleri, kabus, sann, zihinsel bozukluklar
  • Nöbetler, bilinç rahatsızlıkları, ellerde ve ayaklarda kanncalanma ve uyuşukluk (bazen ağnlı), baş dönmesi, yazma yeteneğinde bozukluk, sinir sistemi bozukluktan
  • Görme bulanıklığı, ışığa karşı hassasiyet artışı, göz bozukluktan
  • Kulaklarda çınlama sesi
  • Daha hızlı kalp atışı
  • Gırtlakta iltihap, öksürük, grip benzeri semptomlar
  • Kann ağnsı veya ishale neden olan iltihap veya yaralar, ağızda iltihap veya yaralar, kusma, kann ağnları, hazımsızlık, kabızlık, midede gaz, kannda şişkinlik/aşın gerginlik, yumuşak dışkı, mide problemleri
  • Kaşıntı, döküntü, saç dökülmesi, akne, terlemede artış
  • Eklemlerde, kol, bacak veya sırtta ağrı, kas krampları
  • Genel halsizlik, ateş, vücudunuzun su tutması, ağrı ve rahatsızlık, kilo artışı, sıcaklıkla ilgili rahatsızlık hissi
  • Çok yaygın yan etkiler:

  • Kan şekerinde artış, şeker hastalığı
  • Uyuma zorluğu
  • Titreme, baş ağrısı
  • Tansiyon yükselmesi
  • İshal, mide bulantısı
  • Böbrek işlev problemleri
  • Bunlar PANOLİMUS’un hafif yan etkileridir.

    DEVAMINI OKU